Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012


«Υγρός χρυσός» από ρόδα

 

Ρεπορταζ από την εφημερίδα έθνος για το ροδέλαιο της Κοζάνης και τη συνεισφορά του εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας


Περίληψη επιστημονικής παρουσίασης στο 13ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό συνέδριο 

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΡΟΔΕΛΑΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΜΕΣΩ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΜΕΡΟΥΣ ΑΕΡΙΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ-ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑΣ ΜΑΖΑΣ
Μαγιάτης Προκόπιος*, Παράσχος Σωτήρης, Κασαπίδης Γιώργος, Σκαλτσούνης Αλέξιος-Λέανδρος,
Τομέας Φαρμακογνωσίας, Φαρμακευτικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, 15771.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε συστηματική καλλιέργεια τριαντάφυλλου (Rosa damascena) για την παραγωγή ροδελαίου. Το ροδέλαιο είναι ένα από τα ακριβότερα αιθέρια έλαια και έχει πλήθος εφαρμογών στην αρωματοποιία και την κοσμητολογία. Η καλλιέργεια του τριαντάφυλλου, συνολικής εκτάσεως 10 στρεμμάτων, πραγματοποιήθηκε σε δυο περιοχές του νομού Κοζάνης: στο Διχείμαρο (ορεινή πλαγιά, 730 m υψόμετρο) και στο Λουκόμι (κάμπος, 610 m υψόμετρο). Τον Ιούνιο του 2006 πραγματοποιήθηκε συλλογή από τις δυο καλλιέργειες. Τα άνθη (15 Kg από κάθε δείγμα) διαχωρίστηκαν με το χέρι από το υπέργειο μέρος του φυτού και εντός 6 ωρών από τη συλλογή τους υποβλήθηκαν σε υδραπόσταξη για 3 ώρες σε ημιβιομηχανικό αποστακτήρα. Το ροδέλαιο που προήλθε από την περιοχή Διχείμαρο είχε απόδοση 0.045%, η οποία σύμφωνα με τις διεθνείς τιμές της βιβλιογραφίας θεωρείται εξαιρετική, ενώ από την περιοχή Λουκόμι ήταν ελαφρώς χαμηλότερη (0.035%).
Το ροδέλαιο αναλύθηκε αρχικά με αέριο χρωματογραφία μάζας σε στήλη DB-5 και στη συνέχεια σε χειρόμορφη στήλη b-Dex sm. Η ταυτοποίηση των συστατικών έγινε μετά από σύγκριση των δεικτών Κovats και του φάσματος μάζας με βιβλιογραφικά δεδομένα καθώς και με συγχρωματογράφηση με πρότυπες ουσίες. Διαπιστώθηκε ότι το κυρίως συστατικό του ροδέλαιου ήταν η (-)-κιτρονελλόλη με οπτική καθαρότητα >99.9%.
Ένας από τους δείκτες που συχνά χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την άριστη ποιότητα ροδέλαιου είναι ο λόγος (Κιτρονελλόλη+νερόλη)/Γερανιόλη και πρέπει να είναι μεταξύ 1.2 και 1.3. H ανάλυση έδειξε ότι στην περίπτωση του ροδέλαιου από την περιοχή Διχείμαρο, ο δείκτης ήταν 1.23. Χαρακτηριστική είναι επίσης και η περιεκτικότητα σε φαινυλαιθανόλη, η οποία στο δείγμα που μελετήθηκε ήταν 0.97% ενώ συγκριτικά στο ροδέλαιο Βουλγαρίας ήταν <0.1%.
Η υψηλή απόδοση της παραγωγής ροδέλαιου καθώς και η υψηλή του ποιότητα με βάση του μελετηθέντες χημικούς δείκτες επιβεβαίωσε την παρατήρηση του αρχαίου ιστορικού Ηροδότου σχετικά με την εξαιρετική ποιότητα του αρώματος των ρόδων που φύονταν στην περιοχή της Κοζάνης. H παρούσα μελέτη αποτελεί ένα ισχυρό υποστηρικτικό στοιχείο για την περαιτέρω αξιοποίηση της καλλιέργειας τριαντάφυλλου στο νομό Κοζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου