Δείτε εδώ το ρεπορταζ του κεντρικού δελτίου του ΑΝΤ1 στις 17/2/2014 για την έρευνα της ομάδας μας πάνω στο ελαιόλαδο.
Φαρμακογνωστικά Νέα. Προβολή των δράσεων και των αποτελεσμάτων από τη φαρμακευτική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με σκοπό την αξιοποίηση των ελληνικών φαρμακευτικών φυτών-αγροτικών προϊόντων
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014
Δείτε το αφιέρωμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ της 11/2/2014 στα αποτελέσματα της έρευνας της ομάδας μας για το ελαιόλαδο εδώ.
Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014
Το ελληνικό ελαιόλαδο στην κορυφή της ποιότητας παγκοσμίως με βάση τα υγειοπροστατευτικά του χαρακτηριστικά
Δημοσιεύθηκε η μελέτη της ερευνητικής μας ομάδας σχετικά με την καταγραφή των σημαντικότερων υγειοπροστατευτικών ουσιών του ελληνικού ελαιολάδου, όπως είχαμε προαναγγείλει σε προηγούμενη ανάρτηση μας στις αρχές Ιανουαρίου 2014.
Για πρώτη φορά γίνεται καταγραφή των επιπέδων του ελληνικού ελαιολάδου στις ουσίες ελαιοκανθάλη, ελαιασίνη, άγλυκο ελευρωπαϊνης και άγλυκο λιγκστροσίδη. Όπως αποδεικνύει η μελέτη μας, το ελληνικό ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε όλες αυτές τις ουσίες οι οποίες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Άνω του 50% των ελληνικών λαδιών που μετείχαν στην έρευνα θα μπορούσαν να καταταχθούν στην ειδική κατηγορία ελαιολάδων με ισχυρισμό υγείας σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μπορείτε να δείτε την πλήρη επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Agricultural and
Food Chemistry εδώ.
Μπορείτε να δείτε τα πλήρη αποτελέσματα των αναλύσεων όλων τα λαδιών που συμμετείχαν στην έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών εδώ.
Σε καμία άλλη ελαιοπαραγωγό χώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί αντίστοιχης έκτασης καταγραφή και αυτό δίνει τεράστια πλεονεκτήματα στο ελληνικό ελαιόλαδο. Είναι στα χέρια μας να το αξιοποιήσουμε.
Μεγαριτολακτόνες. Μια νέα κατηγορία ουσιών ανακαλύφθηκε από την ερευνητική μας ομάδα στις επιτραπέζιες ελιές της μεγαρίτικης ποικιλίας.
Οι επιτραπέζιες ελιές αποτελούν μια πλούσια πηγή βιοδραστικών ουσιών. Ο χημικός πλούτος που κρύβεται μέσα στις ελιές αποδεικνύεται στην δημοσίευση μας στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry. Όχι μόνο οι ελιές αλλά και τα υγρά απόβλητα της διαδικασίας εκπίκρανσης αποτελούν σημαντική πηγή ουσιών με τεράστιο φαρμακευτικό ενδιαφέρον.
Η νέα κατηγορία ουσιών που ανακαλύφθηκε από την ερευνητική μας ομάδα ονομάστηκε μεγαριτολακτόνες προς τιμή της παραδοσιακής μεγαρίτικης ποικιλίας ελιάς που καλλιεργείται εδώ και αιώνες στην περιοχή των Μεγάρων, της Αττικής και ειδικότερα της Σαλαμίνας απ'όπου συλλέχθηκαν οι ελιές που αποτέλεσαν αντικείμενο της μελέτης.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα στοιχεία από την επιστημονική δημοσίευση εδώ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)