Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Νέα πολύ σημαντική μελέτη για την ελαιοκανθάλη από το ελαιόλαδο και την προστασία από τη νόσο Alzheimer



Νέα πολύ σημαντική μελέτη για την ελαιοκανθάλη από το ελαιόλαδο και την προστασία από τη νόσο Alzheimer

Tο ελαιόλαδο έχει συσχετισθεί με την προστασία έναντι στη νοητική έκπτωση που έρχεται με τη γήρανση, και μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου Alzheimer και ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά στο ελαιόλαδο ήταν κυρίως υπεύθυνα για την επίδραση αυτή.

Νέες μελέτες τώρα δείχνουν ότι το κυρίως δραστικό συστατικό του ελαιολάδου έναντι στη νόσο Alzheimer είναι στην πραγματικότητα η ελαιοκανθάλη, μια φυσική ουσία που βρίσκεται μόνο στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και η οποία έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Στη νόσο του Alzheimer, πιστεύεται ότι η βλάβη στον εγκέφαλο ξεκινά όταν οι εναποθέσεις της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς (Αβ) στον εγκέφαλο υπό τη μορφή πλακών τελικά διαταράσσουν τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων και οδηγούν στο θάνατο των νευρώνων αυτών.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα εξέτασαν την επίδραση της ελαιοκανθάλης στην ανώμαλη πρωτεΐνη. Με την εξέταση της δράσης της ελαιοκανθάλης σε καλλιεργημένα κύτταρα, αλλά επίσης και σε εγκεφάλους πειραματοζώων βρήκαν ότι αυτή η φαινόλη του ελαιολάδου προωθεί την παραγωγή δύο άλλων πρωτεΐνών οι οποίες πιστεύεται ότι παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση του β-αμυλοειδούς (Αβ) από τον εγκέφαλο.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Chemical Neuroscience, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ελαιοκανθάλη που περιέχεται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και που σχετίζεται άμεσα με τη μεσογειακή διατροφή έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer ή συναφών νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Το νέο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί ενισχύει την ιδέα που έχει προωθήσει το Φαρμακευτικό τμήμα του πανεπιστημίου της Αθήνας ότι όλα τα ελαιόλαδα δεν έχουν την ίδια επίδραση στην υγεία γιατί έχουν πολύ μεγάλες διαφορές στη συγκέντρωση της ελαιοκανθάλης. Είναι προφανές ότι ένα λάδι με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη θα έχει θετικότερη επίδραση και επομένως υψηλότερη εμπορική αξία. Τα πολύ καλά ελληνικά ελαιόλαδα μπορεί να περιέχουν από 200 εως και 500 mg ελαιοκανθάλης ανα κιλό λαδιού. Να σημειωθεί δε ότι η ουσία αυτή δεν υπάρχει σε ραφιναρισμένα ελαιόλαδα ούτε φυσικά σε κανένα σπορέλαιο.
Ο δρόμος ορισμένων ελαιολάδων προς το χώρο του φαρμακείου ίσως να μην είναι πολύ μακριά ακόμα, σίγουρα όμως μελέτες σαν και αυτή εδραιώνουν τη θέση του ελαιολάδου στην κορυφή της υγιεινής διατροφής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου